"СЛОГА" ГАЛЕРИЈА

Празник рада једни су обележили на излетиштима широм Србије, док су други протестовали подсећајући на лош положај радника. Ни уранике, ни представнике синдиката који су протестовали улицама Београда, киша није омела да обележе празник рада.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Међународни празник рада у Србији је обележен скромније него раније. Првомајски уранак извео је на излетишта велики број људи широм Србије, док је у центру Београда протестовало неколико стотина чланова Новог синдиката здравства, Удруженог синдиката Србије Слога и Полицијског синдиката Србије.

Синдикалци су протест почели на београдском тргу Славија, где су положили цвеће на споменик Димитрију Туцовићу.

Представници синдиката сагласни су у оцени да је „стање катастрофално“ и да би стотине хиљада људи требало да изађу на улице и искажу задовољство. Само се радници могу изборити за своја права, поручују синдикалци.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Уз синдикална обележја, окупљени су носили и транспарент: „Ни Тадић ни Николић – за антикапиталистички покрет“.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Представници три синдиката полиције, здравства и индустријских радника Вељко Мијаиловић, Живорад Мркић и Жељко Веселиновић истакли су да протестују против власти, корупције и тајкунизације.

Синдикати, према речима Вељка Мијаиловића из Полицијског синдиката Србије, користе данашњи дан да одају помен жртвама борбе за људска прва, али и да пошаљу поруку власти да неће дозволити погоршање положаја радничке класе у Србији, већ ће убудуће организовати учестале протесте.

„Власт мора да заустави беду, глад и незапосленост у Србији, иначе ћемо ми наставити жестоке протесте“, поручио је Мијаиловић, критикујући Социјално-економски споразум, који је Влада Србије, два дана уочи Празника рада, потписала са два репрезентативна синдиката и Унијом послодаваца.

Споразум је критиковао и Жељко Веселиновић представник Синдиката индустријских радника „Слога“, назвавши га срамотним. Веселиновић је рекао да мали број радника на скупу не значи да је већина радничке класе задовољна поручивши да је „Србија најопаснија кад ћути“.